Vakantie: Cultuur, natuur of beide?!

Wanneer je een vakantie uitzoekt, kijk je natuurlijk eerst naar de dingen die je wil zien.

Maar waarop baseer je je keus nu eigenlijk?

Cultuur en een beetje natuur

SONY DSCIndia, Sri Lanka en Thailand zijn landen die bomvol cultuur zitten. De locale gidsen kunnen je alles vertellen over de vele tempels en paleizen. Mooi om de verschillen te zien en de pracht en praal waarmee sommige gebouwen zijn gemaakt. Ook de verhalen over waarom bepaalde gebouwen zijn gebouwd en hoe lang dat soms duurde zijn erg interessant.

Wil je in deze landen even ontsnappen aan de hoeveelheid mensen en worden de overdaad aan tempels je wat teveel, dan is er altijd plek om je even in de natuur terug te trekken. In Sri Lanka is er o.a. het Bundala National park. Tijdens mijn bezoek hier kwam ik de Aziatische Olifant tegen. Dit was voor mij voor het eerst dat ik een olifant in het wild zag. Tijdens mijn bezoek aan Thailand bracht ik een bezoek aan Chang Mai in het noorden. Niet alleen de bekende ‘longnecks’ wonen hier, maar de omgeving is een prachtig natuurgebied. De gibbons kan je al van verre horen en met een boot is het indrukwekkend om door dit prachtige landschap te varen. In India bezocht ik Barathpur Keoladeo. Dit is een park wat vooral bekend staat om zijn vogels, maar ook schildpadden en leguanen kom je hier tegen.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Natuur en een beetje cultuur

Ben je een echt natuurmens dan is een continent zoals Afrika natuurlijk niet te missen op je lijst van bestemmingen waar je graag naartoe zou gaan. Hier is een grote overmaat aan flora en fauna te vinden. Er zijn vele manieren om de verschillende landen te bekijken, maar zelf vond ik mijn kampeerervaring het mooist. Natuurlijk kom je ook wel steden tegen, maar vaak zijn deze niet zo veilig. Kaapstad in Zuid Afrika is natuurlijk wel een prima voorbeeld van een stad waar je je goed kan vermaken. Qua natuur ook een leuke locatie, want hier is ook genoeg te zien. De tafelberg, boulders beach voor zijn pinguins en Gansbaai voor de witte haaien en walvissen. Ook Swakopmund in Namibië is een bijzondere plaats om een bezoek aan te brengen. Midden in de woestijn vind je deze Duits aandoende stad. Zanzibar is een eiland waarbij cultuur en natuur dicht bij elkaar liggen. De ene kant van het eiland kenmerkt zicht door de geschiedenis en een oude stad vol met culturen, terwijl aan de andere kant prachtige witte stranden zijn waar vooral onderwater heel veel moois te zien is.

Goede combinatie natuur en cultuur

3PICT0069bbAlle rondreizen kan je natuurlijk zo plannen als je zelf wil, maar persoonlijk vind ik het prettig als cultuur en natuur een beetje in balans zijn tijdens de rondreis. In landen zoals Nieuw Zeeland en Brazilië is dat aardig goed gelukt. In Nieuw Zeeland kom je langs steden zoals Wellington, Dunedin en Christchurch waar je je prima kan vermaken. In Dunedin moet je zeker ook een bezoek brengen aan het schiereiland waar je pinguins, albatrossen en veel andere vogels kan zien.

In Brazilië mag je het Amazonegebied en de Pantanal eigenlijk niet missen als natuurliefhebber. De steden die ik leuk vond waren Olinda, een kunstenaarsstadje, Salvador, met zijn vele mooie kerken en natuurlijk Rio de Janeiro.

Ook Ecuador was een goed land om de afwisselende natuur en de cultuur goed te proeven. Mocht je in dit land nog wat natuur willen zien en je hebt het budget, zijn de Galapagoseilanden zeker een aanrader. Dit prachtige stukje natuur is een van de meest bijzondere bestemmingen die ik tijdens mijn reizen heb bezocht.

Canada is een goed voorbeeld van een combinatie tussen cultuur en natuur. Je moet er alleen wel de tijd voor nemen. In het Oosten hebben de steden wel een beetje de overhand, maar als je verder naar het noorden rijd kom je den nationaal parken Saguenai en Mauricie tegen, waar de natuur de overhand heeft. In het westen van Canada is het juist vooral natuur. In steden zoals Whistler en Vancouver kan je weer volop shoppen en uitgaan. Kleine stadjes zoals Banff en Jasper zijn er vooral voor rondreizen de toeristen die maar enkele dagen een bezoek komen brengen als ze onderweg zijn op de Icefields Parkway.

Ik kan nog wel uren doorschrijven. Zelf wissel ik natuur en cultuur een beetje af. Hoe mooi sommige tempels en paleizen voor de inwoners zelf zijn, ze lijken voor een toerist toch een beetje op elkaar allemaal. En na een aantal te hebben bezocht is een afwisseling wel leuk in een natuurgebied. Vaak lees ik in tijdschrijften bepaalde bestemmingen en kijk ik dan hoe ik een reis er omheen kan maken. Toen ik over de Pantanal las, een natuurgebied in Brazilië,  in een tijdschrift van het Wereld Natuur Fonds, waar ik donateur van ben, wilde ik daar heel graag heen. Omdat dat niet een volledige vakantie kon zijn kwam de rondreis door Brazilië daarbij.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Of ik wil heel graag een bepaald dier zien en dan is het alleen een kwestie van het land erbij zoeken. Beren in Alaska en Canada en de ‘big five’ in Afrika.

Als je je van te voren een beetje voorbereid dan valt het eigenlijk nooit tegen.

1 antwoord
  1. Vivian
    Vivian zegt:

    I have been in Nederland only for one short weekend trip. But it is so inttreseing and beautiful, that I want to go there many times……. It s a great pleasure to see the beautiful pics and lovely landscapes on your blog! Greetings from Luzia.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *