Tips en trucs voor Zweden en Noorwegen

Vorig jaar juni maakte ik een rondreis door Scandinavië. In deze blog geef ik 15 tips om de reis aan deze prachtige landen nog mooier te maken.

1) Begin de dag op tijd. De reisafstanden zijn best groot en onderweg zal je vaak stoppen om te genieten van het uitzicht of om even de benen te strekken.

2) Een goedkope manier om rond te reizen is met overnachtingen in trekkershutten. Met kou, wind en regen een iets luxere optie dan kamperen. Een kookplaat, bed en verwarming is geregeld en soms ook een wastafel. Boek trekkershutten wel vooraf, want zeker in het hoogseizoen is het druk op de campings.

DSC_0574

3) Als je vroeg in het seizoen gaat en naar het gebied rond de poolcirkel neem dan genoeg warme kleding mee. De tijd dat ik er zat was de temperatuur niet boven de 8 graden. Met de wind erbij voelt het ook nog eens veel kouder.

4) Bewaar muntstukken van 5 en 10 kroon. Zowel in Zweden als in Noorwegen heb je die soms nodig voor de douche op de camping.

Kronen

Noordkaap met mist

Noordkaap met mist

5) Let niet al teveel op de weersvoorspellingen. Ze kloppen vaak niet en het weer kan in korte tijd zo omslaan. Ook als je ergens bent met slecht weer, blijf dan nog iets langer hangen als het wat lichter lijkt te worden. Bij Noordkaap was het verschil in mist of helder binnen 10 minuten veranderd. Andersom kan ook. Een vest meenemen is geen overbodige luxe.

Zelfde noordkaap tien minuten later uit de mist

Zelfde noordkaap tien minuten later uit de mist

 

Rendieren vlak langs de kant van de weg

Rendieren vlak langs de kant van de weg

6) Rij voorzichtig op de wegen. Op sommige stukken lopen de rendieren of schapen vlak langs de weg of steken ze de weg over. Deze dieren wil je niet onder de auto hebben.

 

 

 

 

 

Genoeg ferryovertochten in Noorwegen

Genoeg ferryovertochten in Noorwegen

7) Plan de route goed. Op sommige plaatsen kan je de ferry nemen om een stuk af te snijden of juist via de mooie fjorden te reizen. Van te voren de vertrektijden bekijken is zeker een aanrader, want in het laagseizoen gaan ze minder vaak. Soms kan je ook een stukje omrijden. De weg is dan wel langer qua afstand maar de uitzichten soms prachtig en het scheelt wachttijd. De kleinere ferry’s gaan vaker en hiervoor kan je niet boeken bekijken.

 

 

 

 

8) Als je met de auto op vakantie gaat, neem dan zeker wat voorraad eten mee dat lang bewaard kan worden. Een potje pindakaas kost bijvoorbeeld vijf euro en alcohol is helemaal prijzig. Vooral in kleine plaatsjes is niet overal een supermarkt. Vooraf meenemen scheelt in de kosten en vooral tijdverspilling aan het zoeken naar een winkel.

9) Ga je naar Noordkaap en kan je het bezoek een beetje plannen, ga dan vroeg op dagen dat er geen cruiseschip ligt in de plaatsjes in de omgeving. Het aantal bezoekers is dan een stuk minder. Een entreebewijs is 24 uur geldig dus je kan ook een paar keer een bezoek brengen aan dit punt. De weg erheen is wel 30 km (enkele reis) vanaf de dichtstbijzijnde camping.

10) Plan excursies minimaal een paar dagen van te voren. Sommige excursies kan je beter langer van te voren vanaf thuis boeken. Het zou zonde zijn als je op doorreis bent en hetgeen wat je wil zien is volgeboekt.

11) Zin in lekkere koffie? Zoek dan vooral een konditori op. Hier hebben ze vaak echt lekkere koffie en geen koffie uit de automaat. Voor iets lekkers erbij is hier ook een ruime keuze.

Koffie bij de Konditori

Koffie bij de Konditori

12) Houdt tijdens het reizen de camera bij de hand, zelfs in de auto. Dieren laten zich soms maar heel even zien. Super als je dat kan vastleggen op foto of video om thuis nog eens te bekijken.

13) Wanneer je de route via de Vesterålen of Lofoten naar het zuiden volgt, houdt dan rekening met bijkomende kosten van de ferry’s. Deze zijn soms best prijzig en in deze omgeving heb je ze wel nodig. Informatie hierover is o.a. te vinden op www.torghatten-nord.no.
Verder in het zuiden is een overtocht met een ferry ook vaak deel van de route, maar hiervoor kan je niet boeken.

14) Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan Andenes voor potvissen en walvissen (www.whalesafari.no) en/of een bezoek aan het eiland Runde voor papegaaiduikers en andere vogels zeker aan
te raden.

_DSC1629

Beste tijd voor een bezoek aan de papegaaiduikers is 17-19 uur als de vogels aan land komen om hun kroost te voeren. Overdag zitten de vogels voornamelijk op zee. Het is een behoorlijk steile klim om te vogels te zien, maar het uitzicht en de live actie is de moeite zeker waard! Zie ook mijn blog over de papegaaiduiker

papegaaiduiker

Wandelen op de Nigardsbrevatnet gletsjer is een onvergetelijke ervaring voor mensen zonder hoogtevrees die van wandelen houden. Via www.icetroll.com te boeken.

DSC_0961

De beste tijd voor een wandeling over de gletsjer is in de ochtend rond een uur of 10. Het is dan niet meer zo koud en later op de dag wordt het een stuk drukker. In zo’n mooie omgeving is het toch leuker als de gletsjer niet volstaat met mensen. Neem wel laagjeskleding mee, want ondanks dat de zon schijnt is het behoorlijk warm. Zonnebrand is ook geen overbodige luxe.

15) Als je later in het seizoen gaat neem dan vooral anti muggenspul. Naast gewone muggen zitten hier knuts, kleine vliegjes die steken. De gewone deet helpt hier niet tegen, maar er zijn sprays die deze beestjes op een afstand houden. Dit wandelt en slaapt een stuk prettiger.

2 antwoorden
 1. Yvonne
  Yvonne zegt:

  Handige tips allemaal! Wij hebben in 2012 een rondreis in Noorwegen gemaakt en ik vond dat overnachten in die trekkershutten echt ideaal. Vanwege onze reisperiode, midden in het hoogseizoen, hadden we alles al van te voren geboekt, maar dat bleek helemaal niet nodig: er zijn er echt zoveel. Mooie foto’s maak je!

  Beantwoorden
  • Sandra
   Sandra zegt:

   Hoi,
   In Zweden was het inderdaad heel rustig met de hutten, maar in Noorwegen was het soms vol. Wij hadden ook lange reisdagen dus dan wil je zekerheid wat betreft de hutten en niet nog een stuk verder moeten rijden.
   Wat was jouw mooiste ervaring in Noorwegen?
   Groetjes,
   Sandra

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *