Nieuw Zeeland: Noord en Zuid

Eén van mijn favoriete reizen was toch wel de rondreis die ik maakte door Nieuw Zeeland. In een maand tijd bracht ik een bezoek aan het noorder- en zuidereiland. In Auckland waar de rondreis begon stond een mooie compacte camper klaar waar de hele rondreis mee gemaakt is. In dit artikel beschrijf ik de reis en de locaties die je echt niet mag missen of beter over kan slaan als je er ook heen gaat.

My beautiful picture

Onderweg

Nieuw Zeeland is een makkelijk land om zelf doorheen te reizen. Ze rijden wel aan de linkerkant van de weg, maar dat is alleen in de grote steden even opletten. Verder staat alles goed aangegeven en als je uit de grote stad weg bent is het wegennet heel overzichtelijk.

Noordereiland

Geschiedenis van bevolking en natuur

De reis begon met een rit vanuit Auckland naar Opononi. Onderweg kom je langs het Kaurimuseum en -bos, waar je kennismaakt met de enorm grote en oude bomen. Hierna draaiden we weer om naar het zuiden en reden via Whangarei. Hier brachten we een bezoek aan het Waitangi treaty house, waar in 1840 het verdrag tussen de engelsen en Maori werd geteked om zo samen te werken en leven in een natie. Een stukje van de geschiedenis die tot op heden nog steeds geldt.

 

 

Schapen en uitgesleten rotsen

My beautiful picture

Nieuw Zeelands schaap

Onderweg zijn de bekende Nieuwzeelandschapen niet te missen. Elke groene heuvel is bezaaid met deze wollige dieren die als witte spikkels het hele grasland bedekken.

Nadat we Auckland weer gepasseerd waren, reden we langs Cathedral Cove. Hier kan je tijdens eb over het strand wandelen en daar de door erosie uitgesleten rotsen zien. De aardkorst is hier heel dun en als je bij de kust in een waterpoel gaat staan, is deze lekker warm.

Verder naar het zuiden is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Martha Mine in Waihi. Dit is een enorm grote mijn die nog steeds gebruikt wordt voor het delven van goud en zilver.

Welkom in de wereld van de Hobbit

Hou je van Lord of the rings, dan is een bezoek van Matamata zeker een aanrader. Dit stadje wordt ook wel de Hobbiton genoemt omdat daar een klein stukje van de set van de films nog is bewaard. Je kan als een hobbit door de Gouw wandelen en in het huisje van Bilbo kijken.

 

 

 

Maori, natuur, gekleurd water en steen en borrelende modder

Rotorua, door de bevolking ‘Rottenrua’ genoemd door de lucht van zwavel, is een plaats die je zeker niet mag missen. Allereerst kan je hier een bezoek brengen aan een Maoridorp. Dit is wel toeristisch maar geeft een goede indruk van het leven van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland. Voor de natuurliefhebbers is het Rainbow springs nature park een aanrader. Hier heb je de kans om de kiwi te zien rondlopen. De kans dat je deze vogel in het wild tegenkomt is heel klein en dit is toch wel een dier waar Nieuw Zeeland om bekend staat. Als laatste hoogtepunt van deze stad is het thermische gebied. Van een afstand al goed te ruiken. Combinatiepakketten van excursies zijn te boeken bij de VVV. In Hells gate blubt de modder omhoog in grote grijze poelen. Zelfs het mos op de bomen is geelgekleurd door de zwavel.

In Wai-O-Tapu krijg je een beeld wat het effect van verschillende elementen is. Prachtig gekleurd water en rots door koper, ijzer en zwavel. Door de dunne aardkorst rookt elk poeltje en overal is de lucht van zwavel goed te ruiken.

Besneeuwde bergtoppen

My beautiful picture

Uitzichten op bergen en meren

Via Taupo en Tongariro vervolgden we onze weg en kwamen al snel de eerste besneeuwde bergtoppen in beeld. In dit gebied kan je prachtige wandelingen maken. Daarna via Wanganui door naar Wellington waar we het noordereiland met de ferry verlieten.

Zuidereiland

Walvissen en dolfijnen

In Picton komt de ferry aan en we vervolgen onze weg naar Kaikoura. Niet echt op de route, maar als je graag walvissen en dolfijnen wil zien dan is dit de plaats waar je moet zijn. Bultruggen en Duskydolfijnen kwamen we tegen op een boottochtje over de ruige zee. De moeite van het omrijden was het zeker waard.

Abel Tasman National Park

In Kaiteriteri, waar de zeeleeuwen vanaf de weg te zien zijn, spelend in het water of lui liggend op de rotsen, reden we naar het Abel Tasman National Park. Dit is een van de mooiste parken van Nieuw Zeeland. Met een watertaxi kan je je op een aantal plaatsen af laten zetten om vervolgens terug te wandelen naar het startpunt. Via touwbruggen loop je door de prachtige natuur.

Sneeuw en ijs op de gletsjers

My beautiful picture

Franz Jozef

Via Punakaiki, waar de ‘pancake rocks’ zijn, reden we verder naar Franz Jozef. Hier kan je met een helicopter over de Franz Jozef, de Fox en de Tasman gletsjers vliegen om een indruk te krijgen van de grootsheid van deze gletsjers. De helicopter landt bovenop een gletsjer waar je een stuk kan lopen over de dikke ijzige sneeuw.

Kreekjes en watervallen

De reis ging verder naar Wanaka. Naast een prachtig meer is hier ‘puzzling world’ waar je je hersens kan kraken over de oplossing van een puzzel of waar je wordt gefopt door gezichtsbedrog.

De route ging verder via Queenstown en Te Anau naar Milford Sound via grasland en bergen met sneeuw op de top. Queenstown is in de winter een skigebied en met zijn winkeltjes en vele restaurantjes zeker een aanrader om even een stop te maken. In Te Anau is het Wildlife Centre nog een bezoek waard wanneer je alle locale vogels van dichtbij te bekijken.

Milford Sound is een verhaal apart. Op de weg erheen kom je langs de weg ontelbare watervallen tegen. De kreekjes en rivieren die in de rest van Nieuw Zeeland allemaal namen hebben, hebben hier door de enorme hoeveelheid nummers gekregen. Met een boot kan je een tocht maken langs de mooie kust tot je uitkomt bij de Tasman Zee. Onderweg zie je enorm veel watervallen. Doordat het hier twee derde van het jaar regent is de kans heel groot om dit natuurfenomeen hier te zien.

 

 

Albatrossen en pinguins

My beautiful picture

Geeloogpinguin

Aan bijna het einde van de rondreis bracht ik nog een bezoek aan Dunedin. Hier vind je een prachtig treinstation, de steilste straat ter wereld (Baldwin street) en de

My beautiful picture

Baldwin street

botanische tuinen. Op het schiereiland (Otago) kan je albatrossen en pinguins (geeloog) zien van heel dichtbij als ze ’s avonds aan land komen om daar hun plekje voor de nacht op te zoeken. Hier zitten de zeeleeuwen gewoon op het strand en kan je tussen ze doorwandelen.

Knikkers, hoge bergen en de grote stad

Via Oamaru, waar je zeker een bezoek moet brengen aan de Moeraki Boulders, Ronde afgesleten rotsen die als enorme knikkers op het strand liggen en de kolonie blauwe pinguins, ging de weg via Twizel naar Mount Cook. In dit gebied kan je ook prachtige wandelingen maken met uitzicht op de enorme bergen die je omringen.

Daarna was het eindpunt Christchurch. Dit is een leuke, maar wel grote stad. Bij Hanmar Springs een stukje buiten de stad, kan je nog even ontspannen in de warmwaterbronnen voordat de lange reis naar huis weer gaat beginnen.

 

Nieuw Zeeland wordt wel klein Europa genoemd. Zoveel moois te zien. Als je de twee eilanden wil bezoeken is 5000 km ongeveer wel de afstand die je moet verwachten, wil je een goede indruk krijgen van al het moois van het land. De bevolking is heel gastvrij en hartelijk. Het hoogseizoen is van november tot februari, maar in mei (toen ik er was) zeker ook goed te doen als je niet houdt van heel warm en drukte van toeristen. 20 °C is dan de maximum temperatuur ongeveer en als je een beetje actief bent is dat goed te doen.

De kwaliteit van de foto’s is helaas wat minder, omdat deze zijn gemaakt voor het digitale tijdperk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *